Блестящата постановка „Кармина Бурана”

На пресконференцията за „Кармина Бурана” от Карл Орф, състояла се на 17 август, директора Даниела Димова, изрази удовлетворението си от взаимноизгодното сътрудничество между операта и Opera International Fondation, което направи възможна българо-холандската копродукция.

За реализацията на постановката - част от проекта – кандидат за европейска столица на културата 2019 и кулминация на Опера в Летния театър – Варна 2011, директорката благодари за патронажа на Даниела Петрова – председател на Парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии, за съдействието на Община Варна и за партньорството на Двореца на културата и спорта. Представяйки постановъчния екип, тя отбеляза, че Мариане Бергльоф, доцентка в Университета в Карлсруе, поставила много оперни творби на престижни европейски сцени, всъщност се явява първата режисьорка в българската оперна история.

Не по-малко интересни са биографиите на хореограф-постановчика Мартин Зомерлате, работил с колоса Морис Бежар, сценографа Андрей фон Шлипе, свързал творческия си път с големия руски режисьор Юрий Любимов, костюмографката Катрин Рьоле, която е създала, специално за варненската „Кармина Бурана”, 208 нови сценични костюма и диригента Найден Тодоров, отличен с високите награди Кристална Лира и Златно петолиние за принос към развитието на българската музика.

„За пръв път българската публика ще види една истински съвременна европейска постановка, в която режисурата, хореографията и костюмографията обединяват в едно хармонично цяло усилията на хористи от операта и детско-юношеска опера, солисти от Германия, Полша, България и балетисти от операта.

Щастлива съм, че за пръв път артисти работят в истински международна творческа среда и вярвам в успеха на тази блестяща постановка както тук в Летния театър, така и по време на турнето в страните от Бенелюкс от 1 до 15 октомври тази година”, обобщи Даниела Димова.

В своите експозета Мариане Бергльоф, Мартин Зомерлате, Андрей фон Шлипе и Катрин Рьоле подчертаха, че са търсили в решенията си такъв универсален език, който да изрази непреходността на посланията, заложени от Карл Орф в „Кармина Бурана”.

Те споделиха добрите си впечатления от българските колеги, задоволството си от общите постижения и благодариха за възможността да участват в подобна продукция. Към проповдигнатия тон на пресконференцията се присъединиха с изказванията си диригентът Найден Тодоров, диригентът на Детско-юношеската опера Ганчо Ганчев, солистите Карина Скжешевска, Ирина Жекова, Пламен Димитров, Дитер Гофинг, Валерий Георгиев и Георгиос Филаделфефс.

В края на пресконференцията участниците дадоха отделни интервюта за представителите на печатните и електронни медии.