Драматичната „Набуко” на Верди на 11 август

На 11 август с представянето на емблематичната опера "Набуко" от Верди. С тази драматична опера, разказваща за библейските евреи, Верди създава сложна сценична интрига, преплетена със страсти, ревност и домогвания до властта. Централна тема в опера е свободата, като важно място в нея заема еврейският народ, както и мощните хорови сцени, изпълнени със сакрална тържественост.

Постановката на "Набуко" във Варна е дело на диригента Борислав Иванов, режисьора Кузман Попов, художника Борис Стойнов, костюмиста Цветанка Петкова-Стайнова, диригента на хора Малина Хубчева и хореографа Калина Богоева.

В главната роля ще видим Радостина Николаева, която само преди месец бе аплодирана в Опера в Летния театър за своето изпълнение на Амелия в "Бал с маски" от Верди. За тази роля тя получи отличието "Кристална лира", присъждано за върхови постижения в музикалното и танцово изкуство. Със сигурност това превъплъщение в сложния и драматичен образ на Абигайл ще бъде поредно стъпало във възходящата й кариера.

Радостина Николаева е завършила музикалното училище в родния си град Русе, мечтала е да стане концертираща пианистка, но призванието й е оперната сцена. Завършва в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Ирена Бръмбарова. В ролите си, Радостина Николаева е участвала в постановки и фестивали в Германия, Швейцария, Холандия и Русия.

В предстоящата постановка на "Набуко", варненецът Бисер Георгиев ще вземе участие в ролята на главния герой – Набуко. Георгиев е завършил Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и е бил солист на Софийската опера от 1998 до 2001 г. Той има богат опит на сцената, играл е в опери във Варна, Стара Загора, Русе и Бургас, и е лауреат на множество конкурси. Георгиев е участвал в спектакли с известни български изпълнители като Гена Димитрова, Никола Гюзелев, и Калуди Калудов, и е гастролирал в множество страни, включително Германия, Норвегия, Швейцария, Австрия, Гърция, Франция, Испания и САЩ.

В ролята на Закария, една от най-трудните басови партии в оперната литература, ще се представи Светозар Рангелов от Софийската опера.

Останалите участници в постановката също са известни изпълнители. Солисти на Варненската опера - тенора Арсений Арсов ще вземе ролята на Измаил, мецосопраното Бойка Василева ще играе Фенена, баса Евгений Станимиров ще бъде Великият жрец, Костадинка Николова ще пресъздаде образа на Анна, а Христо Ганевски ще вземе ролята на Абдало.