„Кармен“ с оперните звезди Надя Кръстева и Иван Момиров

Операта предлага впечатляващо събитие на 8 август от 21.00 ч., когато оперната прима Надя Кръстева, солистка на Виенската Щатсопер, ще се върне на сцената. След нейното блестящо изпълнение като Амнерис в "Аида" на 28 юли, тя ще зарадва публиката с изпълнението на коронната си роля - Кармен в едноименната опера на Бизе.

Изпълнението на Кръстева като Кармен бе толкова впечатляващо, че й донесе признание от австрийската критика като "най-прекрасната Кармен". Тя вече е впечатлила с тази роля на същия фестивал миналата година, което е повече от достатъчно причина да бъде поканена отново.

Тази година Надя Кръстева ще сподели сцената с друга българска оперна звезда от световна величина - тенора Иван Момиров, който живее в Италия. Интересен момент ще бъде и участието на съпруга й Апостол Миленков, който ще възприеме ролята на тореадора Ескамилио, заради когото Кармен ще отхвърли предишния си любим, Дон Хозе, игран от Иван Момиров.

В останалите роли ще излязат най-добрите варненски солисти: Линка Стоянова (Микаела), Евгений Станимиров (Цунига), Свилен Николов (Моралес), Даниела Димова (Фраскита), Вяра Железова (Мерцедес) и други.

Музиката на Бизе ще бъде интерпретирана от Найден Тодоров, един от най-талантливите български музиканти от младата генерация и носител на българския музикален Оскар Кристална лира и на наградата Златно петолиние за принос към развитието на българската музика.

Режисьор на спектакъла е известният творец Кузман Попов, който е създал много от значимите постановки на Варненската опера.

Найден Тодоров е изключителен български диригент, който се отличава с впечатляваща кариера и впечатляващи постижения. Той е известен с пластичния си и безупречен жест, способността си да управлява широк диапазон от темпа и да изгражда блестящи кулминации, докато поддържа стриктен контрол над драматургичното изграждане на музиката.

Роден в Пловдив, Тодоров е служил като главен гост-диригент на Софийската филхармония от сезон 2003-2004 и директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе от 2005 г. Завършил е СМУ „Добрин Петков” и Виенския музикален университет и има магистърска степен от НБУ - София и докторат от Лондонския университет.

Найден Тодоров е работил с множество оркестри в България и по света и е участвал в десетки национални и международни фестивали. Той е получил множество награди, включително награди от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб-Виена, фондация Боргезе, наградата София за постановката на операта „Фауст”, Кристална Лира, Златно петолиние и Наградата на фондация „Джордж Уохтер”.

В кариерата си Тодоров е сътрудничил с многобройни звукозаписни компании и импресарски агенции и е участвал в над 130 компактдиска, издадени в множество страни. Все още активен в музикалния свят, той продължава да оставя отпечатък в сферата на класическата музика.

Иван Момиров е изключителен български тенор, който е признат на международно ниво. Завършил е ДМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Асен Селимски. Дебютирал е на сцената на „Дойче Опер” в Берлин на 21-годишна възраст, когато изпълни ролята на Владимир в операта "Княз Игор".

Момиров е имал уникална възможност да работи с някои от най-големите имена в оперната индустрия, включително Гена Димитрова, Николай Гяуров, и Хосе Карерас. Той е участвал в конкурсите на Пласидо Доминго – „Опералия” и Хулиан Гаяре в Памплона, където е получил специалната награда на Хосе Карерас.

Кариерата на Момиров е впечатляваща, като той е пял в някои от най-престижните оперни театри в света, включително „Ковънт Гардън” в Лондон, Римската опера, „Карло Феличе” в Генуа, „Опера Бастий” в Париж, „Мариински театър” в Санкт Петербург, и „Сан Карло” в Лисабон.

В репертоара на Иван Момиров са включени над 20 от централните тенорови партии в оперите, включително „Бал с маски”, „Трубадур”, „Дон Карлос”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Кармен”, „Вертер”, „Ромео и Жулиета”, и „Евгений Онегин”.

Той е работил с диригенти от ранга на Бруно Бартолети, Мишел Пласон, Нело Санти, Валерий Гергиев, и др., както и с известни режисьори като Андрей Кончаловски, Ермано Олми, Вернер Херцог, и др. В звукозаписната му дейност са включени произведения като „Йерусалим”, „Бал с маски” и Реквием на Верди.

Иван Момиров е поканен и уважаван изпълнител на много континенти, включително Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия.