"Портретът на Дориан Грей" на Айвен Олбрайт

Една картина, която има интересна и необикновена история, е "Портретът на Дориан Грей" на американския художник Айвен Олбрайт. Направена е през 1943-1944 година по поръчка на Метро-Голдуин-Майер за екранизацията на романа на Оскар Уайлд "Портретът на Дориан Грей".


Олбрайт изработва тази поредица от портрети на Дориан Грей, за да отрази прогресивната деградация на героя, който запазва своята младост и красота, докато портретът му става все по-стар и ужасяващ. Тази идея е в сърцето на романа на Уайлд и е уловена по един наистина уникален начин от Албрайт.


Картината, сега в Art Institute of Chicago, е масивна и изпълнена с детайли, които са способни да възпроизведат старческите бръчки и гнилите рани на Грей с болезнено реализъм. Материалите, използвани за това произведение, са също толкова необичайни, колкото историята му. Олбрайт използва всичко, от велосипедни спици до кожа, за да създаде своя картина.


"Портретът на Дориан Грей" на Айвен Олбрайт е пример за уникалната връзка между изкуството и литературата, където въображението на художника може да допълни и дори да надмине изначалното визуално представяне на писателя. Също така, тази картина разкрива уникалната техника на Олбрайт и неговата способност да възпроизведе възрастта и гнилостта по един зашеметяващо реалистичен начин.