Първи концерт на XI Великденски музикален фестивал - Варна 2010

Непознато досега произведение на Роберт Шуман и премиерни изпълнения за България в XI Великденски музикален фестивал - Варна

В светлите дни до Възкресение Христово, от 5 март до 1 април, Варна ще живее с музиката на XI Великденски музикален фестивал, с който операта отправя празнични пожелания за добро и красота към своите съграждани.

XI Великденски музикален фестивал на ОСАД – Варна се осъществява със съдействието на общината и с медийното партньорство на НетОпс Варна. Фестивални територии са Операта и зала 1 на ФЗСВ.

Великденският музикален форум обхваща 7 музикални събития, различни жанрове и артисти от международната сцена. Празничното настроение задава концертът на 5 март, музика Любомир Пипков, Ференц Лист и Морис Равел, диригент Амори дьо Клозел, Франция, солист проф. Жени Захариева – пиано. Заключителният, кулминационен за фестивала, концерт на 1 април с музика от Роберт Шуман се посвещава на 200-годишнината от рождението на един от най-ярките представители на европейската музикална култура. Ще прозвучат: Увертюра „Манфред” и две премиерни изпълнения за България: Концерт за пиано в ре минор – един непознат досега нотен текст, открит от солиста Тодор Петров - и точно на Разпети петък - Реквием за солисти, хор и оркестър в ре бемол мажор, опус 148 със солисти: Даниела Димова, Елена Чавдарова-Иса, Арсений Арсов, Евгений Станимиров. Концертът е без аналог в българската концертна симфонична история.

На 12 март предстои срещa с виртуозното изкуство на Марио Хосен, който ще интерпретира Паганини, диригент маестро Борислав Иванов . В оперите «Любовен еликсир» на 15 март и «Тоска» на 29 март гостуват интересни солисти, балетната постановка на Константин Илиев на 22 март е по «Реквием» от Моцарт, на 31 март Варненската детска опера ще има своята премиера с «Маmma mia» - мюзикъл по АББА.

Наред с музикалните премиери и звездните гастроли, XI Великденски музикален фестивал на ОФД – Варна вписва в своята, а и във фестивалната музикална история на България, първата фестивална виртуална изложба с постери на тема Великденски музикален фестивал – Варна 2010. Подобно на Алфонс Муха, създал много от своите, знакови за сецесиона, произведения като плакати за музикални събития, няколко водещи дизайнери, художници и рекламисти от Варна представят своите визии за Варненския великденски музикален фестивал на сайта на ООУД – Варна.

Цени на билетите: 8, 10, 15, 20 лв., за учeници и пенсионери – 5 лв.

Пакет „Фамилия” за четирима на цена от 20 лв. (4 билета х 5 лв.)

Резервации и продажба на билети на касите и на тел