"Стената" от Pink Floyd прозвучава във Варна

На 19 март операта ще представи своето разбирание за един от най-емблематичните рок албуми на всички времена. Този ден ще отбележи четиридесетата годишнина от излизането на първия сингъл на Pink Floyd, "Arnold Layne", с танцовия спектакъл "Стената".

Тази уникална продукция е сътворена в партньорство с Държавния театър в Гисен, Германия, и е вдъхновена от едноименния албум на групата от 1979 година. Представлението "The Wall" представлява и резултат от колаборацията между германския хореограф Тарек Асам и художествения ръководител на балетната трупа във Варна, Екатерина Чешмеджиева - дългогодишна примабалерина на операта.

Зрителите ще бъдат потопени в емоционален вихър, докато гледат и слушат яркия поток от картини и текстове на песните. Музиката, която се променя от счупен рок до психеделични балади, помага за създаването на експресивния психологичен портрет на главния герой - Пинк.

Претърпяванията, изпитани от Пинк през годините - от детската травма и семейната принуда до садизма в училищните коридори - го довеждат до момента, в който решава да изгради "Стената". Тази метафорична преграда е предназначена да го защити от околния свят и болката, която той налага.

Билетите за представлението вече са в продажба с цени от 5, 7 и 10 лева, според местоположението в залата.

За младите фенове на музиката, може би е интересно да се отбележи, че "Arnold Layne", първият сингъл на Pink Floyd, поставил началото на тази историческа постановка, привлекателна и днес, оригинално заема 23-то място в британския хит парад. Песента разказва за човек, който краде дамско бельо през нощта, и това предизвика доста бурна реакция в медиите и радио ефирите на времето.

Pink Floyd, без съмнение, е една от най-успешните рок групи на всички времена. Продажбите на албумите им варират между 175 и 200 милиона копия по целия свят, а всяка една от песните им продължава да вдъхновява и трансформира нови поколения музикални фенове и артисти.

В завършек, представлението "Стената" в операта във Варна обещава да бъде не само впечатляващо преживяване за старите фенове на Pink Floyd, но и поглед към бурната история на рок музиката за новите поколения, които все още не са изпитали магията на албума.