Ученик и учител заедно на сцената

Програма

Карл Мария фон Вебер - Увертюра към оп. “Вълшебният стрелец”
Панчо Владигеров - “Песен” оп. 21, “Ръченица” оп. 18 - трансккриптция за маримба Мартин Георгиев
Йоханес Брамс - Симфония № 1в до минор, опус 68


Васил Казанджиев е един от най-ярките български композитори и диригенти. Носител е на много награди като композитор и диригент, дългогодишен ръководител на Ансамбъл “Софийски солисти” (от 1962 до 1977 год.) и на Симфоничния оркестър на Националното радио (1979 – 1993 г.), с които осъществява разностранна концертна и звукозаписна дейност. От 1960 г. започва и неговата преподавателска дейност в Музикалната академия в София, като от 1989 г. е професор, а от 2004 г. – член-кореспондент на БАН. 


Васил Казанджиев издига всеки състав, с който работи, на високо художествено ниво.
Музиката му никога не се е приемала еднозначно от българската музикална критика. Композитор с изострено чувство за съвременност, с подчертан интерес към новите техники в музикалното писмо, ярко изявен новатор по отношение на използваните музикално-изразни средства, с всяко свое произведение той провокира застъпниците на официалната догматична естетическа доктрина.Творчеството му обхваща: 4 симфонии, 3 концерта, Оркестрови произведения за различни състави - Complexi sonori, “Живите икони”, “Картини от България”, “Празнична музика”, “Апокалипсис”, “Илюминации”, Affesci sacri, много камерни творби.Към всичко това следва да се добавят вокалните (солови и хорови) произведения, филмова и театрална музика.


Мартин Георгиев е роден през 1983 г. в гр. Варна. От 6-годишна възраст започва да изучава ударни инструменти при Далила Неделчева в ДМШ при СУИ “Добри Христов” – Варна. Завършва училището през 2002 година с пълно отличие, получавайки Специална награда от Областния управител на Варна и Национална диплома от Министерството на образованието.Носител е на 17 награди от национални и международни конкурси.Участвал е като солист в концерти на Пловдивската Филхармония, Струнен оркестър – Добрич, осъществявайки премиерни изпълнения на нови български концерти за ударни инструменти и оркестър. От 12 – годишна възраст е чест гост-оркестрант на Варненската филхармония и редица други оркестри.От 15-годишна възраст изучава оркестрово дирижиране и композиция при проф. Милко Коларов.


Първият си авторски концерт реализира на 16-годишна възраст с камерна музика във Варна. Произведението му – Концерт за вибрафон, маримба и струнен оркестър прозвучава за първи път в рамките на ММФ “Варненско лято – 2002 г.”През 2002 година е приет в Музикалната академия “Панчо Владигеров” – София – специалности: ударни инструменти, оркестрово дирижиране и композиция.


Мартин Георгиев печели конкурса за композиране на ново симфонично произведение по повод 75-годишнината от създаването на Софийската филхармония. Световната премиера на отличената с престижната награда творба – “Пасакалия  по две български теми” се реализира на 1 април 2004г. в зала “България” със Софийската филхармония под диригентството на Росен Миланов. През декември същата година произведението е селектирано между първите шест в света ца годината от международното жури на Композиторския форум “Тактус”, където е изпълнено с голям успех от Националния оркестър на Белгия с диригент Паскал Рофе.


От 2002 г. изучава оркестрово дирижиране при големия български диригент и композитор проф.Васил Казанджиев по програма на Обединения борд на Кралските училища по музика – Великобритания. През 2005 г. след успешно издържан конкурс е приет за магистратура по дирижиране в Кралската академия за музика – Лондон с преподаватели Колин Метерс, сър Колин Дейвис и Джордж Хърст.


В концерта ще бъдат представени две много популярни пиеси на Панчо Владигеров – Песен и Ръченица, писани за цигулка. Талантливият Мартин Георгиев ги е аранжирал за маримба и оркестър и в този си вид те за първи път ще прозвучат във Варна.