XI Коледен гала концерт отново на сцена

В завръщане към традицията, галаконцертът, който постави финалния акцент на 11-ия Коледен музикален фестивал във Варна миналата година, ще разкрие своята магия пред публиката отново през последните дни на януари.

Оперетната гала, която бе част от програмата на фестивала, събра пълни зали – от партера до двата балкона. Поради изключителния интерес, концертът се завръща в януарския календар на операта. На 24 януари, точно в 19.00 ч., аудиторията отново ще може да се потопи в изкуството на оперетната музика, като се наслади на непреходните арии и ансамбли от оперетната класика на такива гиганти като Щраус, Лехар, Калман и Офенбах.

Под ръководството на изключителния режисьор и солист Марио Николов и диригента Юли Дамянов, галаконцертът със сигурност ще предложи неповторимо изживяване. Техният творчески симбиоз бе отличен с престижната награда „Кристална лира” през 2009 година. За успеха на концерта също ще допринесат специалните гости Марио Николов и Валентина Корчакова, както и върховите варненски солисти като Бойка Василева, Даниела Димова, Филипа Руженова, Свилен Николов, Ирина Жекова, Пламен Долапчиев, Надежда Радкова. Съпричастни в гала-концерта ще бъдат и оркестърът, хорът и балетът на операта под ръководството на хореографа Константин Илиев.

Юли Дамянов е виден именит български диригент. Той завърши НМА “Проф. Панчо Владигеров” със специалностите хорово дирижиране и оркестрово дирижиране, обучаван от изтъкнатите професори Лилия Гюлева и Константин Илиев. След успешното си завършване, Дамянов стартира кариерата си в ДМТ “Стефан Македонски”, където работи като диригент и по-късно като главен диригент. Освен това, той е чест гост-диригент на различни български сцени. В неговата богата творческа биография присъстват над 100 спектакли и концерти в Япония и Западна Европа. Той е оставил своя неизтриваем следа в множество произведения, които обогатяват българския и световния оперен репертоар.

Зрителите на предстоящата оперетна гала ще имат удоволствието да се потопят в едно невероятно съчетание от класическа музика, великолепни изпълнения и вълнуваща сценична атмосфера. С тази престижна сценична традиция, Варна продължава да се утвърждава като културен център на България, където истинските ценители на изкуствата могат да се насладят на едни от най-добрите музикални събития в страната.