Бойка Василева е мецосопран. Завършва своето образование в Музикална академия през 1987 година под менторството на проф. Лили Стефанова. След завършване на обучението си, тя е привлечена като солистка в операта.

През 1988 година, Василева получава втора награда, както и две специални награди в чест на Тулио Серафин и Нино Вианело на оперния конкурс в Адрия, Италия. След този успех, тя продължава своето обучение, специализирайки се под ръководството на Джано Беки във Флоренция през същата година, а през 1989 година – при Борис Христов в Академията за изкуства в Рим.

Бойка Василева има обширна международна кариера, с изнасени концерти в редица страни, включително Гърция, Франция, Испания, Португалия, Турция, Египет, Холандия, Германия и Швейцария.

В репертоара й се включват изпълнения на партии като Улрика от "Бал с маски", Кармен от операта "Кармен", Азучена от "Трубадур", Дорабела от "Така правят всички", Фенена от "Набуко" и други. Тези партии подчертават разнообразието на таланта й и способността й да превъплъщава различни героини от оперния жанр.