Даниела Иванова е изтъкната сопрано с репутация, която простира отвъд границите на България. Тя завършва обучението си в Държавната музикална академия в София през 1990 година, учейки под ръководството на професорите Благовеста Карнобатлова и Реса Колева. Докато все още е студентка, тя се изявява в оперите "Театралният директор" на Моцарт и "Вива ла мама" на Доницети.

След завършване на обучението си, през 1990 година, Даниела става част от операта като солистка. Там дебютира с ролята на Царица на нощта в операта "Вълшебната флейта" на Моцарт. През годините, тя продължава да изпълнява различни роли не само на сцената на Варненската опера, но и в други театри в България и по света.

Репертоарът на Иванова включва ключови роли в някои от най-известните опери, включително "Севилският бръснар", "Риголето", "Бал с маски", "Травиата", "Ловци на бисери", "Любовен еликсир", "Бохеми" и "Така правят всички". Освен това, тя е изпълнила сопранови партии в множество кантати и оратории.

Даниела Иванова бива отличена с първа награда за оперно пеене в Пхенян през 1991 година. В последващите две години тя участва в летни академии, където източва допълнителни умения в оперното пеене под ръководството на професор Маргарита Лилова от Виенската консерватория.

През своята кариера, Даниела Иванова е представяла своето изкуство на аудитории в десетки страни, включително Египет, Гърция, Белгия, Германия, Швейцария, Испания, Дания, Холандия, Русия, Португалия и Китай. Това подчертава обема и значението на нейната международна кариера.