Евгений Станимиров, роден през 1971 година във Варна, е изтъкнат оперен певец. Образованието му е разнообразно - той завършва Френска езикова гимназия и Икономически университет в Варна, както и Държавната Музикална Академия в София през 1997 година.

По-късно Станимиров специализира в престижната Академия на театър "Ла Скала" в Милано, Италия между 1997 и 1999 година. През този период, той е удостоен с награди от различни конкурси, включително Националния конкурс "Св. Обретенов" през 1995 година и Международния конкурс "Джузепе ди Стефано" в Трапани, Италия през 2001 година.

През 1998 и 1999 година, Станимиров изнася концерти в много страни, сред които България и Италия. Едни от най-запомнящите се моменти от този период са неговите участия в концерти на Академията "Ла Скала" под диригентството на Рикардо Мути.

В началото на 2000-те, Станимиров изпълнява ролята на Рамфис в операта "Аида" на Верди в различни италиански театри. Освен това, той изпълнява басови партии в опери на Вагнер, Пучини, Джордано, Чайковски, Верди, Белини и други.

През 2003 година, Станимиров дебютира на сцената на Варненската опера в ролята на Колин в операта "Бохеми" на Пучини. От април 2004 година той е артист-солист, където се изявява в басовия репертоар, включително в ролите на Дон Базилио от "Севилският бръснар", Спарафучиле от "Риголето", Чезаре Анджелоти от "Тоска", Лепорело от "Дон Жуан", и Раймонд от "Лучия ди Ламермур".