Елена Чавдарова-Иса е изявен мецосопран, родена в семейство на музиканти. Завършва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" в София през 1992 година, специализира в Студия за млади оперни певци към Софийската опера, и дебютира като оперен певец през 1993 година, изпълнявайки ролята на Мадалена в "Риголето" от Верди.

След дебюта си, Чавдарова-Иса става солистка на Пловдивската опера, а от 1997 година е гост-солист на операта. Освен това, тя е носител на редица престижни оперни награди, включително III награда от Конкурса за млади оперни певци "Борис Христов" през 1996 година и първа специална награда от конкурса в Билбао, Испания през същата година.

В репертоара на Елена Чавдарова-Иса се включват множество известни мецосопранови роли от оперите на Верди, Пучини, Бизе, Маскани, Чайковски и Бородин. Тя е изнасяла концерти в най-реномираните оперни театри в Европа, Азия и Латинска Америка, като е сътрудничила с Миланската филхармония под диригентството на Рикардо Шайи и е участвала в постановки в Дойче опер в Берлин.

Елена Чавдарова-Иса е гостувала на сцената на Националната опера в Лисабон, Рио де Жанейро, в Театро Ариага – Билбао, “Аудиторио” – Мадрид, и други испански театри, както и в Нов национален театър – Токио, “Елизабет хол”, “Мюзикхале” – Хамбург и други театри и концертни зали. Тя е сътрудничила с редица изтъкнати оперни певци, като Луис Лима, Николай Геда, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Бойко Цветанов, Кармела Римиджо и други.