Емилия Иванова е родена на 13 февруари 1982 година в Украйна. До шести клас тя учи в Харков, преди да се премести в България. Първият й контакт с оперното пеене е чрез нейната учителка Маргарита Малджанска. По-късно тя продължава обучението си в Държавната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София, където учи при проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева.

Вече на 13 години, Иванова започва да се занимава с пеене и през годините участва и получава награди в различни конкурси за млади певци.

През 2008 година, като студентка, тя е избрана от журито на конкурса "Нови гласове" да работи в операта за период от една година. В същата година тя получава втора награда на конкурса в Сполето, Италия, където посещава майсторски класове с Ренато Брузон, Соня Ганаси, Бернадет Манка ди Нисса, Тереза Берганца и други.

Емилия дебютира в Сполето, изпълнявайки ролята на Джилда от "Риголето" на Верди. През 2009 година тя печели конкурса в България за участие в конкурса BBC Cardiff и достига до финала. През 2010 година тя е финалистка на конкурса "Опералия", където конкурира със Соня Йончева. Финалът на конкурса се провежда в Миланската Скала под диригентството на Пласидо Доминго.

През периода 2010-2013 година Емилия Иванова е солистка в Операта в Бон, Германия. Тя се изявява на различни оперни сцени в Холандия, Полша, Русия и Италия. През 2015 година тя участва в първото сценично представяне на "Dona nobis pacem" от Бах на историческата сцена на Болшой театър в Москва под режисурата на Владимир Василиев.