Емил Иванов е известен български тенор, роден в Рим. Първоначално той е заинтересован от атомна физика и е приет в Софийския университет, но съдбата го отвежда в Музикалната академия, където учи под ръководството на проф. Асен Селимски.

Дебютира на сцената на операта в ролята на Дон Карлос от едноименната опера на Верди, след което в репертоара му влизат ролите на Алфред в "Травиата" и Форесто в "Атила". Талантът и сценичната присъственост на Иванов привличат вниманието на чуждестранните импресарии и скоро името му става постоянна част от афишите на големите европейски оперни театри.

Иванов се изкачва до седмо място сред тенорите в класацията на австрийското списание "Фестшпиеле". Кариерата му е стремителна и в кратко време успява да завладее оперните сцени в Италия, Швейцария, Австрия, Франция и други европейски страни, където става един от водещите тенори във Вердиевия репертоар.

През есента на 1992 година Иванов дебютира в Метрополитен опера като Каварадоси в "Тоска", заедно с Гена Димитрова.

В биографията на Емил Иванов се вписва и успешното му участие в Миланската Ла Скала в ролята на Енцо Грималди от операта "Джоконда" на Понкиели, заедно с българското мецосопрано Мариана Пенчева, под диригентството на Роберто Абадо през 1997 година.

Ивановият репертоар включва централни тенорови партии от опери на Верди, Пучини, Леонкавало, Маскани, Дворжак и други. От началото на 2010 година той е солист в операта.