Свилен Николов е роден на 18 май 1979 година във Варна. Той завършва Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна със специалности цигулка и оперно пеене. През 2002 година той завършва магистърска степен в Държавната Музикална Академия "Панчо Владигеров" в София със специалност оперно пеене в класа на доц. Констанца Вачкова.

Свилен Николов започва своята сценична кариера още като студент, участвайки в продукции на Учебния оперен театър в сътрудничество с Държавен Музикален Театър "Стефан Македонски". Той изпълнява ролята на Папагено от "Вълшебната флейта" на Моцарт на сцените на ОФД в Бургас и ОФД в Пловдив. Има участия в концерти и спектакли в България, Австрия, Германия, Испания, Франция и Южна Корея.

Той е лауреат на няколко фестивала и конкурси, включително "Фестивал на руската песен" в Бургас през 2002 година, VII-я Международен фестивал-конкурс "Надежди, дарования, майстори" в Албена през 2003 година, и Първият национален конкурс за млади оперни певци "Катя Попова" в Плевен през същата година.

От май 2004 година Свилен Николов е солист-артист на Оперно-филхармонично дружество във Варна. В репертоара на певеца присъстват ролите на Жорж Жермон от "Травиата", Мазето от "Дон Жуан", Белкоре от "Любовен еликсир", Лорд Астон от "Лучия ди Ламермур", Моралес и Данкайро от "Кармен", Шарплес от "Мадам Бътерфлай", Фигаро от "Севилският бръснар", Шчелкалов от "Борис Годунов" и други.