Иван Радославов започва своето музикално образование на 7 години, когато поема уроци по цигулка от Васил Димов. В 13-годишна възраст вече е член на младежкия колектив "Стефан Йовчев". През 1945 г., като ученик в Първа варненска мъжка гимназия, той става извънреден ученик в Средното музикално училище - Варна.

През 1950 г. Радославов получава Първа награда от Конкурса за млади певци и инструменталисти. След завършване на средното си образование, той е приет в изпълнителския отдел на Музикалната академия в София, където първоначално учи в класа на проф. Боян Лечев, а по-късно продължава обучението си под ръководството на известния цигулков педагог проф. Тодор Въжаров.

Творческата дейност на Иван Радославов започва в Плевенския симфоничен оркестър, където става концертмайстор през 1955 г. Четири години по-късно той се връща във Варна като помощник-концертмайстор на Варненската филхармония. От 1961 г., когато оперният оркестър се обособява като самостоятелен, Радославов е неговият концертмайстор. През 32 сезона във Варненската опера, той участва в около 4000 спектакъла, в подготовката и реализацията на 130 премиери на оперни, балетни и оперетни заглавия, както и в концертни програми.

През 1964 г. Иван Радославов започва своята дейност в струнен квартет "Радославов", заедно с колегите си Кремена Иванова, Васил Делев и Марта Петкова. Квартетът е известен с многобройните си концертни изяви и има много почитатели във Варна, София, Пловдив и Шумен. От записите на Радио София и Радио Варна, над 10 часа са запазени за "златния фонд".

За своята творческа дейност и заслуги в развитието на музикалното изкуство, Иван Радославов е двукратно награден с ордена "Кирил и Методий".

Той е участвал във всички гастроли на оперния театър през годините, включително в Италия, Испания, ОНД, Чехия, Югославия, Египет, Гърция и Дания.