Михаил Зидаров, роден на 12 януари 1926 г. в Бургас, е един от основателите на Варненската опера. Неговата професионална кариера започва в Бургаския драматичен театър, където работи като сценичен уредник и се изявява в мимически и малки роли в детския репертоар.

През 1946 г. е назначен като стажант-артист в Общинския театър в Силистра, където участва и в самодейни оперети, като изпълнява главни роли.

През 1947 г., Зидаров се присъединява към новооснованата Варненска опера и постъпва в Музикалното училище във Варна. През 1950/1951 г. специализира в студия за млади оперни артисти в София. Той е носител на бронзов медал от Световния младежки фестивал във Варшава през 1955 г., а през 1959 г. специализира в Школата за млади оперни певци под ръководството на проф. Христо Бръмбаров. Зидаров е награден с орден "Кирил и Методий" – ІІ и І степен, и през 1982 г. получава званието "заслужил артист".

Зидаров посвещава целия си творчески живот на Варненската опера, където пее в продължение на 40 сезона. След пенсионирането си, той продължава да пее на хонорар, благодарение на запазения си външен вид, артистичност и, разбира се, прекрасен глас. Репертоарът на Зидаров обхваща над 60 баритонови партии, включително Жорж Жермон, Евгений Онегин, Шарплес, Валентин, Ренато, Фигаро ("Севилският бръснар") и много други.

През 2006 г., Оперно-филхармоничното дружество - Варна отбелязва 80-годишния юбилей на Михаил Зидаров, като по този начин отдава почит към един от основателите на Варненската опера.