Ранко Стефанов Дюлгеров е роден на 24 септември 1924 година в град Търговище. По време на ученическите си години, получава образование до V гимназиален клас в Търговище, след което постъпва във Висшето училище по търговия в София, където завършва гимназиалното си образование. Но вследствие на голямата си любов към пеенето, той решава да се посвети на оперното изкуство.

През 1947-1948 година Ранко се присъединява към хора "Гусла" с диригент Асен Димитров. След срещата си с известния оперен певец и педагог Събчо Събев в София, той решава да следва оперното пеене. Полага конкурсен изпит във Варненската народна опера за хорист и през август 1948 година бива приет, първо като хорист, а от януари 1949 година като артист-солист на Варненската опера. Там работи до ноември 1985 година, когато се пенсионира.

През годините Ранко Дюлгеров участва във впечатляващ брой спектакли и изпълнява роли в различни басови партии в оперния репертоар. Неговите главни роли включват: Княз Игор от "Княз Игор" на Бородин, Мефистофел от "Фауст" на Гуно, Дон Базилио от "Севилският бръснар" на Росини, Паисий от "Паисий Хилендарски" на Найден Геров, и много други.

Освен това, Ранко Дюлгеров е изпълнявал средни по значимост роли като Рамфис от "Аида" на Верди, Ферандо от "Трубадур" на Верди, Княз Гремин от "Евгений Онегин" на Чайковски, и други.

Жени се за Мария Николова през 1952 година, която е счетоводител по професия. През 1953 година те стават родители на дъщеря Вяра. Загива през 1974 година при автомобилна катастрофа.

Ранко Дюлгеров е изпълнил редица големи и значими роли в операта и е участвал във важни спектакли.

През годините Ранко Дюлгеров изпълнява множество главни и важни роли в операта. Неговите централни партии включват Княз Игор от операта "Княз Игор" на Бородин, Мелничарят от операта "Русалка" на Даргомижски, Мефистофел от операта "Фауст" на Гуно, Дон Базилио и Доктор Бартоло от операта "Севилският бръснар" на Росини, Паисий от операта "Паисий Хилендарски" на Найден Геров, Алфонсо от операта "Така правят всички" на Моцарт, Дон Руис Гомес да Силва от операта "Ернани" на Верди, Куцар и Полковник Боляров от операта "Албена" на Парашкев Хаджиев, Поп Матей от операта "Луд гидия" на Парашкев Хаджиев, Бартоло от операта "Сватбата на Фигаро" на Моцарт, Великият инквизитор от операта "Дон Карлос" на Верди, Банко от операта "Макбет" на Верди и много други.

Средните по значимост партии, които Ранко Дюлгеров изпълнява, включват Рамфис от операта "Аида" на Верди, Ферандо от операта "Трубадур" на Верди, Монтероне от операта "Риголето" на Верди, Анджелоти и Крисарят от операта "Тоска" на Пучини, Княз Гремин от операта "Евгений Онегин" на Чайковски, Раймондо от операта "Лучия ди Ламермур" на Доницети, Колин от операта "Бохеми" на Пучини, Оровезо от операта "Норма" на Белини, Поп Матей от операта "Сватбата на Фигаро" на Моцарт, Великият инквизитор от операта "Дон Карлос" на Верди, Банко от операта "Макбет" на Верди и много други.

През годините на своята кариера, Ранко Дюлгеров е изпълнил общо 1180 пъти в 53 различни басови роли в оперния репертоар. Той е създал незабравими интерпретации и е споделял своята изключителна вокална и актьорска изява с публиката на Варненската опера.