Главният диригент Станислав Ушев е роден в град Плевен и завършва Средното музикално училище в града със специалност пиано. През периода от 1980 г. до 1985 г. следва Оперно-симфонично дирижиране в Консерватория "Римски-Корсаков" в Санкт Петербург, в класа на професор Марис Янсонс.

От 1985 г. до 1993 г. е диригент, а през 1993 г. става и директор на Плевенската филхармония. След това работи като диригент на свободна практика от 1993 г. до 1996 г.

От 1996 г. до днес изпълнява длъжността на директор на Държавна Филхармония Шумен, а от 2000 г. е и главен диригент на Оперно-филхармоничното дружество във Варна.

Със Симфоничния оркестър на БНР е реализирал множество студийни записи на съвременна и класическа музика. За своите изпълнителски постижения като диригент е отличен с награди от Съюза на българските композитори в категорията "Изпълнителско майсторство - диригенти".

Той е носител на наградата "Златна муза 2003" на Руския културен център за записа на Симфония № 3 от С. Рахманинов и за високите си постижения в популяризирането на руската музика в България.

Станислав Ушев е гост диригент в Русия, Италия, Испания, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Япония и Южна Корея.