Тодор Костов е един от най-изявените български оперни певци, роден на 24 август 1928 година във Варна. След като завършва музикалното училище “Добри Христов”, той специализира оперно пеене в Италия под ръководството на Маестро Л. Риччи.

Дебютира през 1953 година на сцената на Варненската опера в ролята на Каварадоси от операта “Тоска” на Пучини. За следващите 37 години, Костов остава верен на Варненската опера, където е един от водещите солисти – тенор.

Тодор Костов е въплътението на изкуството на оперното пеене, интерпретирайки над 30 централни тенорови партии със своята блестяща вокална техника и художествена зрялост. Неговите изпълнения включват главни роли в опери като "Кармен", "Отело", "Тоска", "Аида", "Норма", "Бал с маски", "Адриана на Наксос", "Цар Калоян", "Дон Карлос", "Дама Пика", "Макбет", "Трубадур", "Андре Шение" и много други.

Следящите неговата кариера знаят, че присъствието на Тодор Костов във всяко представление е гаранция за високо качество, изключителна работоспособност и непреклонна всеотдайност. С голямото си обаяние и великолепни гласови данни, той успява да завладее сърцата на варненците и гостите на града.

Костов е получил множество държавни награди и отличия, включително Отличник на Комитета за култура, орден “Кирил и Методий” – І степен, званието “Народен артист” и Димитровска награда.

Освен в България, Тодор Костов е гостувал и във всяка европейска държава, както и в Куба, Китай и Монголия, където с гордост представя българското оперно изкуство.

На 21 декември 2003 година, Варненската опера чества 75-годишния юбилей на Тодор Костов с тържествен концерт, където той получава от общината званието “Почетен гражданин на Варна”.

Тодор Костов почина на 1 януари 2009 година, оставяйки зад себе си безсмъртно музикално наследство и вдъхновяващ пример за всички бъдещи български оперни певци.