Христо Игнатов е виден български диригент с изключителен принос за оперната и симфонична музика в страната и зад граница. Завършил е Държавната музикална академия в класа по оркестрово дирижиране на проф. Влади Симеонов и оттогава е осъществил блестяща кариера.

Игнатов работи като диригент в Симфоничния оркестър в Бургас, след което става главен диригент на Оперния театър и Симфоничния оркестър в Сливен. От 1985 год. до 2009 г. служи като диригент във Варненска опера.

През 1984 год. специализира при главния художествен ръководител и главен диригент на Болшой театър - проф. Юрий Симонов. След това, от 1990 година, той става доцент по оперно дирижиране в Държавната музикална академия - София.

Още от сезон 1991/1992 год. Игнатов е главен художествен ръководител и директор на Варненската опера, и от март 1999 година - директор на Оперно-филхармоничното дружество - Варна. Неговото ръководство е оставило значим следа в историята на Варненската опера, с реализацията на редица успешни продукции, сред които "Турчинът в Италия", "Тоска", "Травиата", "Силата на съдбата", "Отело", "Дон Карлос", "Набуко", "Мадам Бътерфлай", "Турандот", Реквием от Верди, Реквием от Моцарт, "Бохеми", "Кармина Бурана", "Евгений Онегин", "Дон Жуан", "Сватбата на Фигаро", "Кармен", "Атила", "Борис Годунов", "Селска чест", "Палячи" и др.

Христо Игнатов е впечатлил аудитории по цял свят със своята диригентска работа. Той е изнасял гастроли в много страни, включително Италия, Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Франция, Русия, Кипър, Гърция и Испания. Това го утвърждава като един от водещите български диригенти на международната сцена.

В признание за неговата работа, доц. Игнатов е получил награда "Варна" за диригент-постановчик на операта "Дон Карлос" през 2003 г. и за диригент-постановчик на сценичната кантата "Кармина Бурана" от Карл Орф през 2004 г. Тези награди признават неговия талант и умения, както и значителния му принос към оперната музика в България и по света.

С участието си във важни музикални фестивали и успешни гастроли по целия свят, Игнатов е доказал своето майсторство като диригент. Неговите успехи са признати и наградени, включително с наградата "Варна" и две награди "Кристална лира" на СБМТД - най-високите отличия в областта на културата на град Варна и в областта на музиката в България.