ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ

» Целта на образователните програми е децата да чуят на живо част от произведенията, които изучават в часовете по музика; да усвоят етикета на поведение при посещение на концерти и спектакли; да се предизвика интересът им към симфоничното, оперното и балетното изкуство. Концертите се провеждат два пъти годишно - през март и през октомври- ноември по теми, предложени от учителите по музика във Варна, с участието на лектори, които по подходящ начин представят съдържанието на програмата.

» За запознаване с музикалните инструменти се насрочват специални посещения с отделни паралелки и те включват кратка лекция и демонстрация в голямата репетиционна зала с участието на Филхармоничния оркестър и диригента.

 

ПРОГРАМА ФЕВРУАРИ 2010

 

Образователната тема

„Музикални стилове от Вивалди до АББА”

е предназначена за учениците от V до ІХ клас. Музикалните изпълнения на две камерни формации, придружени от мултимедия, въвеждат в епохата на всеки стил и жанр. Подбраните фрагменти от популярни творби илюстрират особеностите на предкласиката, класиката, романтизма и съвременната музика.


На 24 февруари от 14.00 ч. и на 26 февруари от 10.00 ч. и от 11.30 ч.

струнен оркестър, под диригентството на Станислав Ушев, ще изпълни:
Вивалди – Из “Четирите годишни времена”
Моцарт – „Дивертименто в ре мажор”
Чайковски - Валс от „Серенада за струнен оркестър”
Големинов – Селски танц от „Пет скици за струнен оркестър”
Пиацола – „Танго”


Втората камерна формация, Брас квинтет, ще се включи с:
Хендел – „Музика на водата”
Верди – „Триумфален марш”
Джоплин – „Рагтайм”
АББА – „Потпури


• Цената на билетите е по 3 лв.


За контакти: тел. 555 555 111;
e-mail: info@operavarna.bg

 

ДНИ НА ОТКРИТИ ВРАТИ

» Организират се всеки петък от 11. 00 до 12.00 ч. и по допълнителна заявка на e-mail  - 10 дни предварително.

» Дните на отворените врати включват разглеждане на сградата и запознаване с нейната история, а също така и репетиции с оркестъра, балета, хора, със солисти и корепетитори.

» Учениците имат възможност да се запознаят и с такива редки професии като гардеробиери, перукери, суфльори, помощник режисьори и др.