"Доктор Живаго" е роман на Борис Пастернак, който проследява живота на Юрий Живаго, лекар и поет, и неговата любов към две жени през революционните години в Русия. Романът се характеризира с неговата разпространена структура и обхват, проследяващ няколко поколения от род Живаго.


Действие първо: Ранни години

Романът започва с детството на Юрий. След смъртта на родителите му, Юрий бива отглеждан от стрик си в Москва. Там той се запознава с Тоня, дъщерята на един близък приятел на семейството, която по-късно става негова съпруга. По време на своите учебни години, Юрий се среща със своя бъдещ конкурент за сърцето на Лара – Виктор Комаровски, който вече има връзка с нея.


Действие второ: Войната и революцията

През Първата световна война Юрий служи като лекар на фронта. Там той отново се среща с Лара, която също работи като медицинска сестра. Двамата започват интензивна връзка, въпреки че и двамата са обвързани. Юрий е женен за Тоня, докато Лара е с Паша – революционер, който става известен като Стрелков.

След Октомврийската революция през 1917 г., Юрий се завръща в Москва и открива, че светът около него е преобразен. Той продължава своята работа като лекар и поет, като се опитва да се справи с политическите промени и турбулентността, която революцията донесе.


Действие трето: Семейни турбулентности

Въпреки че Юрий се опитва да живее спокойно с Тоня и трите им деца, той не може да забрави Лара. Той отново се среща с нея, и двамата продължават своята връзка. Вътрешният конфликт на Юрий между любовта към Тоня и неговите чувства към Лара става основен момент в романа.

Междувременно, политическите напрежения в Русия продължават да нарастват. Стрелков (бившият Паша) се превръща във водеща фигура в Белата армия против Болшевиците. Въпреки революционните си убеждения, Лара все повече се чувства изоставена от мъжа си и търси утешение в обятията на Юрий.


Действие четвърто: Завръщане към природата

За да избяга от хаоса на градския живот и своите собствени вътрешни демони, Юрий решава да се мести със семейството си в Уралските планини. Там той се посвещава на писането и лечението на местните жители. Но дори в това уединено място, Юрий и Лара отново се срещат. Тяхната страст е неудържима, но времето и обстоятелствата работят срещу тях.


Действие пето: Краят на една епоха

Към края на романа Юрий умира, оставяйки след себе си незавършен роман и бележки. Лара се завръща в Москва, където тя и Стрелков са арестувани от Болшевиците. Тяхната съдба остава неизвестна.

"Доктор Живаго" завършва с приказка за дъщерята на Юрий и Лара, която опитва да разбере историята на своите родители чрез разказите на различни хора, които ги са познавали.


Романът "Доктор Живаго" е майсторско произведение, което съчетава интимната драма на един човек с грандиозните исторически събития на XX век в Русия. Това е история за любов, предателство, революция и човешката душа.романът ДОКТОР ЖИВАГО на Борис Пастернак

Действащи лица

Поетът
Жерави*
Юрий Живаго
Лара
Тоня
Комаровски
Павел (Стрелников)
граждани, гости у Свентицки
*Жерави, (рус. Журавли). Олга Ивинская, в своите мемоари за Пастернак пише, че ръкописните текстове на писателя са наподобявали летящи жерави. Олга Ивинская е реално съществуващия прототип на героинята Лара.

Съдържание

Действие I

Пролог
“И вървяха, вървяха и пееха “Вечная памят”, а когато спираха, все едно продължаваха по инерция да пеят краката им, конете, повеите на вятъра."
Тълпа. Момче. Майчин глас.
Сцена 1
Поетът постепенно се ражда, вдъхновен от майчиния глас и жеравите, обединени в полет.
Сцена 2
Москва.
В тълпата, сред големия град се разкрива животът на главните действащи лица – Юрий и Тоня, Павел, Лара…Млади, невинни, предвкусващи бъдещето. Комаровски забелязва Лара и настоятелно я преследва.
Сцена 3
Поетът. Начало. Надежди. Мечти.
Сцена 4
Гостите весело празнуват Коледа на традиционната ежегодна елха в дома на Свентицки.
Юра и Тоня са влюбени. Комаровски, чест гост у семейството, е погълнат от игра на карти.
Лара, измъчена от Комаровски, преуморена и депресирана идва на празненството, за да говори с него.
Сцена 5
Поетът. Скръб. Раздяла. Размисъл.
Сцена 6
В града, вече обхванат от революционна атмосфера, животът продължава.
Две сватби, две семейства. Юрий и Тоня. Павел и Лара.
Сцена 7
Ражда се любовта, вдъхновена от творчеството и жерави в полет.

Сцена 8
Юрий и Лара.

Действие II

Сцена 1
Животът на мнозина е прекършен, гражданската война обхваща страната, променяйки човешки съдби.
Изгубена невинност, момчетата са превърнати във войници, момичетата са останали сами.
Сцена 2
Слабостта на Поета. Силата на Юрий. Двама в едно.
Сцена 3
Юрий и неговите видения за любовта на Лара.
Юрятин. Действащите лица отново заживяват в малък град. Паралелни и пресичащи се линии. Животът е навлязъл в нов етап.
Сцена 4
Варикино. Юрий. Отчаяние. Страст. Творчество.
Сцена 5
Диалози:
Юрий и Павел
Поетът и Стрелников
Павел и Стрелников
Сцена 6
Безкрайността на живота…

История на създаването:

През 1993 г. Константин Уралски получава писмо от известния руски композитор Кирил Волков с предложение за съвместна работа по романа на Борис Пастернак “Доктор Живаго”. Двамата автори решават да превърнат в музика и движения посланието, което отправя Борис Пастернак към хората чрез своя прочут роман. Балетът “Доктор Живаго” е история на човешкия живот, на индивида, при това ограничен не само в рамките на Русия по време на революционните събития, а на цялото наше съвремие.

Борис Пастернак и неговият прочут роман:

Борис Леонидович Пастернак (1890 – 1960) е руски поет и писател, известен на запад главно с монументалния си трагичен роман за Съветска Русия “Доктор Живаго” (1957). В ранните си години сериозно се занимава с музика и философия. В Русия е по-известен като поет. След Руската революция през 1917 г. не емигрира, а съзнателно остава в родината си. По време на големите чистки през 30-те Борис Пастернак все повече се разочарова от комунистическото правителство. Той не публикува много свои стихове, а превежда Шекспир, Гьоте, Рилке, Пол Верлен, грузински поети.
Няколко години преди началото на Втората световна война Борис Пастернак и съпругата му се заселват в Переделкино, писателско селище на няколко километра от Москва. През следващите години той пише романа “Доктор Живаго”. След като цензурата в Съветския съюз не одобрява книгата, той успява да я изпрати в чужбина и да я издаде през 1957 г. в Италия. През 1958 г. Б. Пастернак получава Нобелова награда за своя роман. И въпреки, че принуден от политическата обстановка в СССР, доброволно се отказва от наградата, това предизвиква преследвания срещу него от страна на властите, продължили до края на живота му. Романът „Доктор Живаго“ е публикуван в Съветския съюз едва през 1987 г.
През последните няколко години от живота си Пастернак пише поезия, посветена на любовта, безсмъртието и помирението с Бога. Тези стихове са сред най-популярните в творчеството му. През 1965 г. се създава филмът “Доктор Живаго”, американска продукция по адаптиран сценарий на Робърт Болд, режисьор – Дейвид Лийн. В него участват Джули Кристи, Омар Шериф, Алек Гинес и Род Стайгър. Филмът печели 5 оскара, и 5 номинации.

Романът "Доктор Живаго" е завършен през 1956 г., но съдържа пасажи, написани още през 10-те и 20-те години на 20 век. Изпратен е за публикуване до вестник "Новый мир", но е отхвърлен поради лошите взаимоотношения между Пастернак и съветското правителство. Чувствителността и идеализмът на Живаго граничат с мистицизма. Разсейва се от красотата на ледените кристали по стъклото на прозорец. В медицинското училище един от професорите му напомня, че бактерията може и да изглежда красива, когато се гледа под микроскоп, но в живота върши ужасни неща на хората. Идеализмът на Юрий Живаго ярко контрастира с ужасите на Руската революция. Той става свидетел на канибализъм, осакатяване; вижда как един млад мъж е застрелян, защото иска да види своето семейство. Дори Лара, любовта на неговия живот, му е отнета.