На сцената на Операта от 18 часа можете да се насладите на "Царицата на чардаша" (Die Csárdásfürstin) от Имре Калман. Тя е една от най-известните оперети, пълна с веселие, драма и музикален блясък.


Главни действащи лица:

  1. Силва Варенц (Царицата на чардаша): Звезда от вариете, която е влюбена в принц Едвин.

  2. Принц Едвин: Аристократ, който е влюбен в Силва, но под налягане от семейството си да се ожени за друга.

  3. Анела: Приятелка на Силва.

  4. Бони: Приятел на Силва и Анела, влюбен в Анела.

  5. Леополд Мария: Баща на Едвин, който не одобрява връзката между Силва и Едвин.

  6. Кроуфи: Майка на Едвин, която също е против връзката на сина си със Силва.


Действия:

Първо действие:

Във вариете, Силва и Едвин обявяват своята любов един към друг. Обаче, семейството на Едвин, и по-конкретно неговите родители, не одобряват този брак поради различия в социалния статус. Опитват се да разделят двамата влюбени, като налагат на Едвин да се ожени за жена от аристокрацията.


Второ действие:

Силва отхвърля Едвин, след като той не успява да се справи с натиска от страна на семейството си. Тя решава да забрави за него и да продължи кариерата си като певица, докато той се подготвя да се ожени за друга жена, насърчаван от семейството си.


Трето действие:

След редица обрати и ситуационни комични сцени, семейството на Едвин осъзнава, че любовта между Едвин и Силва е истинска и не могат да ги разделят. В крайна сметка, двамата са събрани и всички са щастливи, след като аристократичните предразсъдъци са преодолени и истинската любов побеждава.

Оперетата завършва с великолепен финал, в който всички пеят и танцуват в чест на любовта и щастието.

 

Заключение:

"Царицата на чардаша" е великолепен музикален спектакъл, който съчетава богатата унгарска музикална традиция с универсални човешки теми. Произведението е оживено със страст, любов и емоция, предоставени от майсторското композиторско майсторство на Имре Кальман. Въпреки че е написана в началото на 20-ти век, оперетата продължава да бъде любима от публиката и да търси отговори на вечните въпроси за любовта, свободата и смисъла на живота.Силва Варенц (Царицата на чардаша) и Принц Едвин